Obezita psů

17.04.2012 01:34


 

Obezita u psů je v dnešní době skutečný problém a podle posledních poznatků trpí nadváhou nebo obezitou více než polovina všech psů.

Obezita a nadváha je spojena se závažnými zdravotními komplikacemi. To znamená postižení pohybového aparátu, například rozvoj osteoartritidy (onemocnění kostí a kloubů), kardiorespirační problémy (dušnost, nemoci srdce...), často vede ke vzniku kožních onemocnění (zejména kvasinkové infekce), zvyšuje riziko vzniku cukrovky, ovlivňuje funkci štítné žlázy, přispívá ke vzniku chorob urogenitálního traktu, …. Obezita zvyšuje dále riziko při anestézii a přináší s sebou komplikace při chirurgickém zákroku. Z tohoto komplexu problémů a zdravotních rizik plyne nevyhnutelně zkrácení délky života (dle některých zdrojů o 2 roky) a snížení jeho kvality.

Dnes se setkáváme s obezitou téměř u všech plemen psů i u kříženců. Proto není příliš vhodné přeceňovat vlohy některých plemen pro tloustnutí.

V 99% případů obézních psů se jedná o stav způsobený majitelem. Jedná se o velmi jednoduchou rovnici:

nedostatek pohybu + nadbytek energie (potravy) = nadváha nebo obezita

K řešení problému s nadváhou a z toho pramenících dalších komplikací musí vést 3 kroky:
  • 1. Identifikace problému - je nutné, aby si majitel uvědomil a připustil, že jeho pes je tlustý a že se s tím musí něco dělat. Spolupráce s majitelem je základní předpoklad úspěchu!
  • 2. Omezení příjmu energie - toho se dá dosáhnout zavedením vhodné diety. Je dobré začít krmit některé dietní granule se specielním složením pro redukci hmotnosti. Tyto granule mají upravený obsah vlákniny, dostatek bílkovin a snížený obsah tuků. Dále je nutno se zásadně vyvarovat podávání pamlsků a jídla „od stolu". Pokud potřebujeme psa odměnit nebo neodoláme „podstrčení“ dobroty, musíme jí započítat do denní dávky krmiva a musíme vědět, co pejskovi lze dát. Tady doporučuji např. sušené maso, ovoce, zeleninu. Nedávat sladkosti (buchty, sušenky, piškoty, ..), pečivo, těstoviny, …!
  • 3. Zvýšení energetického výdeje formou pohybu – a asi nejdůležitější je dostatek pohybu! Za velmi vhodný pohyb pro obézní zvířata ( i lidi) je považováno plavání. Nedochází při něm k zatěžování kloubů a je energeticky značně náročné. Pokud nemáme možnost pravidelně se psem plavat, musíme se uchýlit k tradičním procházkám, které musí být dostatečně dlouhé a časté. Délku procházky musíme postupně zvyšovat. Pokud již má pes problémy s pohybem, je nutné poradit se s veterinářem a najít vhodnou pohybovou aktivitu.
Redukce hmotnosti je „běh na dlouhou trať". Není potřeba dělat z hubnutí velkou vědu. Hlavní je důslednost a trpělivost. Pokud se ale nedaří uvést postavu psa do přijatelného stavu, nebo pokud se jedná o obezitu vysokého stupně, je vhodné se poradit s odborníkem. A hlavně „nemlsat".

Nadváha je problém, který by se měl řešit. Pouhé snižování dávky krmení vede k tomu, že pes hladoví a nedostává dostatek živin. Aby byla léčba obezity kompletní, je vhodné ji doplnit o úpravu životních návyků (zbytky od stolu nebo pamlsky představují často nezanedbatelný energetický příjem) a optimalizaci fyzické aktivity. Vhodně zvolený přístup skutečně vede ke zdravému snižování hmotnosti spojeného s větší pohyblivostí a spokojeností zvířete.