Očkování a veterinární péče

17.04.2012 01:28

Očkování a veterinární péče

 

Minimální stáří štěňat při odběru je 49 dnů. V té době musí být štěňata odborně zbavena parazitů (odčervena), očkována a označena tetováním nebo čipováním. Kupírování proutků štěňat u plemen, kde je to povoleno standardem, musí být provedeno nejpozději do stáří štěňat 8 dnů.

  • 8. týden života štěněte: Očkování proti psince, zánětu jater, leptospiróze, parvoviróze a infekčnímu kašli
  • 12. týden: Očkování proti psince, zánětu jater, leptospiróze, parvoviróze a infekčnímu kašli
  • do půl roku: vzteklina
  • 1. rok-každoročně přeočkovat: Očkování proti psince, zánětu jater, leptospiróze, parvoviróze a infekčnímu kašli. Vzteklinu očkujeme podle typu vakcíny každoročně, po dvou letech nebo po třech letech.


Odčervováni doporučuji 2x ročně nebo dle výsledků parazitologie
Komplexní očkování - po každém očkování potřebuje vakcína 8-14 dní, než vyvolá u psa odolnost

  • Důležitá je pravidelná kontrola chrupu:
    u mladého psa se může stát, že během výměny zubů, cca 4 měsíce, některý mléčný zub nevypadne, ten musí vytáhnout lékař;
    Cvičte psa od mládí, aby si nechal zkontrolovat tlamu a vyčistit zuby a dásně jemným kartáčkem a později i speciální pastou pro psy. Podobně jako lidé, trpí i psi zubním kazem, paradentózou a tvorbou zubního kamene,mohou je postihnout i prasklinky v zubech, vypadávání zubů, zánět dásní a také zápach z tlamy. K předcházení onemocnění zubů výborně slouží žvýkačky z buvolí kůže. Jejich čistící schopnost uklidňuje podráždění dásní a při žvýkání vyvolává silnější tvorbu slin.
    [ https://chovatelskepotreby.wz.cz/zuby.htm ]  [ https://chovatelskepotreby.wz.cz/zvykaci_program.htm


  • Péče o srst:
    jednou až dvakrát týdně ho vydrbeme hrubým kartáčem proti srsti, aby se uvolnili z povrchu špinavé a odumřelé pesíky, a potom vše vyčešeme štětinovým kartáčem;
    Je-li nutné psa vykoupat, jsou k dostání zdravotní šampony v širokém výběru podle typu a stavu srsti. Používejte vlažnou vodu. Dobře psa namydlete, ale dejte pozor, aby mu šampon nevnikl do žádného z tělních otvorů. Nejdůležitější je psa pořádně opláchnout, zvláště pod předníma a zadníma nohama, kde se může šampon nahromadit a způsobit podráždění kůže. Pod psa opatřete rohožku, na které by mohl pevně stát, když klidně stojí odměňte ho.
    [ https://chovatelskepotreby.wz.cz/kosmetika.htm


  • Péče o polštářky:
    zejména posypová sůl je pro psí tlapky hotový jed. Nebezpečné je zejména, když se dostane nejen mezi prsty, ale také do polštářků a způsobí zánět. Abychom tomu zabránili, musíme tlapky psa při každé procházce po solené silnici důkladně vymýt vlažnou vodou a dobře osušit.


  • Péče o drápky:
    psi si většinou drápy obrousí sami, jinak se musí opilovat nebo ostříhat, na tento úkon vyhledejte raději veterináře.


  • Péče o uši:
    pokud se psovi v uších utvoří maz, vyčistěte mu je přípravky určenými k pravidelnému čištění uší, např. Otifree, Ear Cleaner.
    [ https://chovatelskepotreby.wz.cz/kosmetika.htm


  • Teplota:
    normální teplota psa se pohybuje mezi 38-39°C, převyšuje-li 39°C, má pes horečku. Při snížení teploty pod 38°C jde zpravidla o šok, o vnitřní krvácení nebo kolaps (častý při velkých vedrech), tento stav může být velmi nebezpečný, a proto držte psa v klidu a rychle přivolejte lékařskou pomoc. Při horečce jsou zřejmé varovné příznaky jako kalné oči, horké tělo, teplý nos. Při takových příznacích měříme teplotu. U psa se měří v konečníku, kam zasuneme teploměr natřený vazelínou nebo neutrálním kožním krémem. Ležícího nebo stojícího psa při měření pevně držíme za ocas. Opatřete si digitální teploměr, který změří teplotu za několik sekund.


  • Podávání léků:
    Tekuté léky podáváme lžičkou, pipetou nebo injekční stříkačkou bez jehly, a to ze strany do polootevřené tlamy. Nedržte hlavu psa příliš vysoko, nemohl by polykat. Pilulky a kapsle pokládejte dozadu na jazyk. Dávejte pozor, aby je pes opravdu spolkl.


  • Cizopasníci:
    Je naprosto nemožné psa úplně ochránit před cizopasníky, Musíte ho však pravidelně kontrolovat a včas proti nim zasáhnout. Doporučuji jednou mesíčně podávat pipetu, kterou vstříknete mezi lopatky.
    Blechy - koupele, protibleší obojek, hustý hřeben, pudr a léčiva.
    Všenky, vši - všiváček, pudr sprej.
    Roztoči, trudníci - padání srsti, svědění, záněty kůže-speciální koupele, pudr, sprej.
    Ušní zákožky - záněty zvukovodů a ušních boltců-ošetření veterináře.
    Škrkavky - odčervení.
    Klíšťata-obojek proti klíšťatům, vytáčení verzatilkou.
    Antiparazika si můžete vybrat z velké škály výrobků.
    [ https://chovatelskepotreby.wz.cz/antiparazika.htm
     
Proti vzteklině se nemusí od 1.7.2008 vakcinovat každý rok
 Na základě ustanovení novely veterinárního zákona je nyní možné při povinné vakcinaci psů, koček a fretek proti vzteklině brát ohled na trvání imunity, kterou zaručuje výrobce použité vakcíny.

Jde o to, že dosud bylo povinné bez ohledu na použitou vakcínu každoročně psy, kočky a fretky přeočkovávat. Vzhledem tomu, že na trhu jsou vakcíny od různých výrobců, kteří zaručují imunitu delší než jeden rok, bere tuto skutečnost na vědomí i současná schválená novela veterinárního zákona. Ze současných 19 vakcín, které jsou na trhu zaručuje dvanáctiměsíční imunitu celkem 16, z toho dvě i dvouletou, dále jedna šestiměsíční a dvě tříletou imunitu.

V případě potvrzení vakcinace proti vzteklině uvedeného v pase je třeba dbát na uvedení imunity a dodržení uvedeného data, aby cestující do ciziny neměli v zahraničí problémy.

Všem krajským veterinárním správám a Komoře veterinárních lékařů nyní Státní veterinární správa ČR zasílá seznam schválených vakcín s uvedením doby imunity.
[ Zdroj